liepos 09, 2008

Avialinijų "gudrių" kainų politikai prikirpti sparnai


Trečiadienį Europos Parlamentas patvirtino reglamentą, kuris įpareigos ES skrydžių bendroves iškart skelbti visą bilieto kainą su mokesčiais, taip pat sugriežtins aviakompanijų steigimo reikalavimus bei apribos galimybes nuomotis lėktuvus iš Sąjungai nepriklausančių šalių. Ataskaitą šiuo klausimu parengė europarlamentaras A. Degutis.


Nuo šių metų pabaigos skrydžių bendrovė, skelbdama bilieto kainą, privalės iš pat pradžių nurodyti visą jos dydį, įskaičiuodama visus neišvengiamus mokesčius (nors kuro, saugos ir kiti mokesčiai privalės būti pateikiami ir atskirai). Tuo tarpu pasirinktini mokesčiai už papildomas paslaugas turės būti aiškiai pateikiami pradedant įsigyti bilietus. Be to, jie negalės būti iš karto įskaičiuojami – keleiviui turės būti suteikta galimybė išsirinkti norimas paslaugas. Naujai licencijuojamos skrydžių bendrovės turės įrodyti savo finansinį pajėgumą išsilaikyti rinkoje bent dvejus metus, taip pat būti apsidraudusios savo atsakomybę keleiviams. Dauguma bendrovės akcijų turės priklausyti ES subjektams (išskyrus tarptautinėse sutartyse numatytus atvejus), pagrindinė jos buveinė turės būti Sąjungoje, o dauguma maršrutų turės driektis ES teritorijoje arba iš jos. Nuo šiol ES šalių subjektams nuomotis Sąjungai nepriklausančios šalies orlaivį bus leidžiama tik išimtiniais atvejais – pavyzdžiui, kai tokio tipo orlaivio nėra ES rinkoje. Tokiu atveju turės būti laikomasi visų ES skrydžių saugos standartų. Valstybės bus įpareigotos panaikinti esamus apribojimus vykdyti bendrojo kodo skrydžius iš jų į ES nepriklausančias šalis, taip pat kainų reguliavimą maršrutais per kitas ES šalis į Sąjungai nepriklausančias valstybes. Reglamente aptariamos ir kitos temos – pavyzdžiui, valstybės turės užtikrinti, kad kitoje Sąjungos šalyje registruotų bendrovių lėktuvų įgulos turėtų visas socialines teises, kurios įtvirtintos ES ir jos šalių teisės aktuose.


Taigi jokių žvaigždučių, paslėptų mokestėlių ir mokestukų. Įdomu, kad daugelis pigių skrydžių bendrovių pasveikino tokį sprendimą ir teigė, kad bet kuriuo atveju nenaudoja klaidinančios kainų politikos. Tik vat prisimenu, kad esu kažkur matęs informaciją apie bilietus nuo 1 LTL ar kitokių viliojančių, bet galbūt nevisai tikrų pasiūlymų.


Panaudota Europos Parlamento informacinio pranešimo medžiaga.

Komentarų nėra: