vasario 21, 2009

už 14-ąją dieną: Vakarai vakarėliai

Vakar neparašiau, o įsipareigojau, kiekvieną gražią darbo dieną parašyti vis ką nors. Kaip ir galima tikėtis, turiu parengtą pasiteisinimą. Tad šis įrašas yra mano pasiteisinimas.

Briuselis - Europos sostinė, jei kam kyla abejonės, todėl dažnai šiame mieste žmonės susitinka ir praleidžia itin smagius vakarus kartu. Taip nutiko ir šį vakarą. Turime mielų draugų iš Ženevos. Abi trijulės, esame užsisėdę ant Jamie Oliver receptinių knygučių. Tad vakar mus ir šaunius Briuselinius draugus ištiko mūsų eksperimentinės maisto gamybos pasekmės. Gaminome avieną su abrikosais ir pistacijomis Viduržemio jūros stiliuje. Patiekalo gamyba užtruko ilgai, bet skanu buvo labai, tad nieko kito nelieka, kaip pasiūlyti jūsų dėmesiui šį šaunujį receptuką:

Aviena su abrikosais ir pistacijomis Viduržemio jūros stiliuje (tipo) - 4 asmenims

Šafrano siūlelių žiupsnelis
du valgomieji šaukštai verdančio vandens
450 g. švelnios be kaulės avienos
1 1/2 valgomųjų šaukštų miltų
1 arbatinis šaukštelis sutrinto koriandro
1 arbatinis šaukštelis susmulkintų šviežių koriandro lapelių
1/2 arbatinis šaukštelis kmynų
1/2 arbatinio šaukštelio kvapniųjų pipirų
1 valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus
1 susmulkintas svogūnas
2-3 česnako skiltelės smulkiai supjaustytos
2 sklidinos stiklinės avienos arba vištienos buljono
1 cinamono lazdelė
1/2 stiklinės džiovintų abrikosų (perpjautų per pusę)
175 g. pusmėnuliais supjaustytų cukinijų
115 g. vyšninių pomidorų
2 valgomieji šaukštai supjaustytų pistacijų
pateikti su kuskusu

Įdėkite šafrano žiupsnelius į karščiui atsparų indą ir palikite bent 10 minučių. Atskirkite nuo mėsos bet kokius riebalus ir supjaustykite į 2.5 cm kubelius. Sumaišykite miltus su visais prieskoniais, tada išvoliokite visus avieną miltų ir prieskonių mišinyje, likutį miltų atidėkite vėlesniam laikui.

Pakaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ir pakepkite svogūnus ir česnakus, maišydami nuolatos penkias minutes. Įdėkite avieną ir kepkite ant didelės ugnies nuolat maišydami tris minutes, pabarstykite miltų likučiu ir dar kepkite nuolat maišydami dvi minutes. Galiausiai sumažinkite ugnį.

Pamažu supilkite visą buljoną ir šafraną kartu su susidariusiu skysčiu, tada vėl padidinkite ugnį ir užvirkite, maišykite susidariusią masę. Įdėkite cinamono lazdelę ir abrikosus. Sumažinkite ugnį, uždengę keptuvę palikite ant mažos ugnies laikas nuo laiko pamaišydami valandai.

Įdėkite cukinijas ir pomidorus ir dar kepkite penkiolika minučių. Išimkite cinamono lazdelę. Įmaišykite šviežaus koriandro ir pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais. Pateikite pabarstytą pistacijomis kartu su kuskusu.

Skanaus.

3 komentarai:

Gintė rašė...

tikrai vertas niam niam vardo:)
tik vienas pastebejimas, teisybes delei, - receptas ne Jamie Oliverio:)

zivile rašė...

mane varo į neviltį tokie skanūs rašinėliai - kai pagalvoju, jūs sau smagiai laiką leidžiate, o mes didžiąją dalį laiko dirbame ir dirbame:)

RV rašė...

zivile...jau greit ir jus tokiuose vakaruose aktyviai dalyvausite!!!